Workshop Bronsgieten

In oktober heb ik deelgenomen aan een workshop bronsgieten. Op voorhand had ik 2 wassen beelden geboetseerd. Een dame  die achterover in de lucht kijkt en haar hand gebruikt als afscherming tegen de zon. En een paard met een bokkende houding waarbij de achterbenen in de lucht slaan.

Bij start van de workshop werd ik goed op gang geholpen met het maken van de gietkanalen en de
ontluchtingskanalen. Op het moment dat deze geplaatst zijn is het beeld een bouwwerk van rietjes en wasproppen. De volgende stap was het maken van de gips mal met gewapende buitenhuls, een lekker kliederwerkje!

Op de tweede dag hebben we alle beelden ingegraven in het zand en volgegoten met het brons. Het gieten is een ‘warme’ klus waarbij alle beelden in korte tijd moeten worden gegoten voordat het brons in de smeltkroes teveel is afgekoeld. Na het gieten hebben we de mallen verwijderd en kon de laatste afwerking gaan beginnen.

Alle gietkanalen moeten worden afgeslepen zo goed mogelijk worden gerepareerd zodat het oorspronkelijke beeld weer ontstaat. Dit hebben we gedaan met beitels, vijlen en Dremel apparatuur. Doormiddel van zuren aan te brengen en deze te verhitten met een brander kan er nog een kleur aangebracht worden op het beeld. Het eindresultaat is te zien in de gallery brons.

 

Ik ben een geweldige ervaring rijker en heb ontzettend genoten van de workshop bij Maurice den Boer!